Ca si cum nu ar fi fost suficient ca modelele de ferestre, usi, glafuri si plase de protectie vin intr-o varietate coplesitoare, vestea ca pana si in alegerea tamplariei ai destul de multe optiuni poate fi destul de nelinistitoare.
Cand intelegi insa care sunt diferentele dintre principalele tipuri de tamplarie – aluminiu, PVC si lemn, ce avantaje prezinta fiecare, cum se intretine si, mai ales, cat costa – devii mult mai increzator in alegerile pe care le faci. Inainte de a ajunge insa acolo, trebuie sa specificam ca principalele criterii in selectia tamplariei ar trebui sa fie performantele fizice, pretul, cerintele de intretinere si aspectul. La capitolul performante fizice trebuie avute in vedere gradul de izolare termica, protectia fonica si durabilitatea in timp. Cat despre pret si aspect, iti poti stabili singur pretentiile.
Incepem cu PVC-ul, unul din cele mai comune materiale. Daca iti doresti ca design-ul caminului tau sa iasa in evidenta, probabil ca PVC-ul nu va fi prima ta optiune in materie de tamplarie. Nu poti totusi sa ignori faptul ca ferestrele din PVC combinate cu sticla corespunzatoare ofera cel mai mare grad de protectie termica, sau ca durata de viata a unei astfel de ferestre este, in medie, de 50 de ani. Pana si raportul pret-calitate este foarte bun, gradul de protectie fonica este decent, iar cheltuielile si eforturile de intretinere sunt minime. Nu in ultimul rand, s-ar putea sa te intereseze faptul ca PVC-ul poate fi achizitionat intr-o gama impresionanta de culori, ceea ce iti ofera un plus de flexibilitate in materie de amenajari interioare.
Continuam cu lemnul, un material cat se poate de natural, oarecum traditional, dar care poate adopta si o tenta moderna. Disponibil si el in foarte multe culori, prezinta avantajul de a se combina extrem de usor si de practic cu.. aluminiul. Din pacate, lemnul este ceva mai scump decat PVC-ul si este mai pretentios atunci cand vine vorba de ingrijirea si intretinerea tamplariei.
Durata de viata este, in medie, de 30 de ani, si cu toate ca lemnul este un izolator fonic si termic mult mai bun decat PVC-ul, din pacate nu poate fi combinat cu geamuri din sticla mai groasa, prin urmare este usor devansat de PCV la capitolul acesta. Altfel, lemnul este un material foarte placut, care ofera o nota distincta, eleganta si totusi intima caminului tau.
Acum ca stim la ce sa ne asteptam de la primele doua optiuni, nu ne-a mai ramas decat sa consideram tamplaria din aluminiu. Aceasta este cu siguranta specifica arhitecturii moderne. Aspectul modernist, deosebit de atractiv, este insa umbrit de faptul ca aluminiul ofera gradul cel mai mic de protectie termica. Prin contrast, este foarte eficient in protectia fonica si are o durata de viata chiar mai mare decat a PVC-ului!
Nu necesita ingrijiri speciale, dar este foarte rezistent si faciliteaza fixarea unor suprafete de sticla foarte mari. In plus, se gaseste in foarte multe culori, ceea ce constituie un avantaj destul de mare.
Cum spuneam, libertatea de cercetare asupra celor mai bune tipuri de tamplarie si libertatea de alegere iti apartine in intregime. Nu trebuie decat sa te asiguri ca optezi nu doar pentru tamplaria potrivita, ci si pentru furnizorul potrivit!